Σχετικά με εμάς

Η τράπεζα &
το όραμα μας

H Τράπεζα Οφθαλμικών Ιστών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται στην Α’ Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς», λειτουργεί ως δημόσιος φορέας που ειδικεύεται στην παροχή μοσχευμάτων κερατοειδούς σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η ανάκτηση, η επεξεργασία και η διανομή ιστών κερατοειδούς. Αυτή η προσπάθεια βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γενναιοδωρία των ατόμων και των οικογενειών τους που επιλέγουν να δωρίσουν τα μάτια τους. Επιπλέον, η Τράπεζα Οφθαλμικών Ιστών δεσμεύεται για την προώθηση της οφθαλμικής έρευνας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκτεταμένης έρευνας για την επίτευξη βέλτιστων χειρουργικών αποτελεσμάτων, το τμήμα μας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να βελτιώσει την κατανόησή μας για τη μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Επιπλέον, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων που θα περιέχει πληροφορίες για ασθενείς και μοσχεύματα, διευκρινίζοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους και τον αντίκτυπό τους στη μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Ευχαριστούμε

Τα άτομα και τις οικογένειες που έχουν αποφασίσει να μοιραστούν το πολύτιμο δώρο της ζωής μέσω της δωρεάς οργάνων.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περισσότεροι από 280 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο πάσχουν σήμερα από χαμηλή όραση ή τύφλωση και στους δύο οφθαλμούς.

Η τέταρτη συχνότερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως είναι οι παθήσεις του κερατοειδούς χιτώνα. Στη πλειοψηφία αυτών των παθήσεων η μείωση της όρασης είναι αναστρέψιμη και μπορεί να αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με την αντικατάσταση του κερατοειδούς μέσω μεταμόσχευσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η μεταμόσχευση αποτελεί μια προηγμένη θεραπευτική τεχνική που εφαρμόζεται με επιτυχία στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων του κερατοειδούς, όπως για παράδειγμα του κερατοκώνου, διαφόρων δυστροφιών, μολυσματικών νόσων και τραυματισμών του οφθαλμού.
Δεδομένου ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου σε δωρητές οργάνων, δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής πασχόντων για μεταμόσχευση κερατοειδούς, την θεραπεία των οποίων το Εθνικό Σύστημα Υγείας καλύπτει κατά κύριο λόγο, με εισαγωγές μοσχευμάτων από το εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, με την συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και άλλων συναφών φορέων, με σκοπό την αύξηση του αριθμού των δωρητών μοσχευμάτων κερατοειδούς. Η προσπάθεια αυτή, απέφερε αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων κερατοειδούς στην Ελλάδα, γεννώντας την ανάγκη δημιουργίας μια σύγχρονης «Τράπεζας Οφθαλμικών Ιστών» για την αξιολόγηση και επεξεργασία των μοσχευμάτων. Ήδη από το 2021, εν μέσω πανδημίας, με πρωτοβουλία του καθηγητή Οφθαλμολογίας Γεώργιου Κυμιωνή, ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας της πρώτης στην Αθήνα «Τράπεζας Οφθαλμικών Ιστών» στην Α΄ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, με έδρα το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς». Σήμερα, η κλινική αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταμοσχευτική μονάδα κερατοειδούς στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων μονάδων παγκοσμίως με περισσότερες από 150 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς το χρόνο.

Επομένως, η λειτουργία της «Τράπεζας Οφθαλμικών Ιστών» είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών αξιολόγησης και επεξεργασίας των οφθαλμικών μοσχευμάτων πριν μεταμοσχευθούν στους ασθενείς, μια διαδικασία η οποία μέχρι σήμερα δεν γινόταν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την μειωμένη λειτουργικότητα των μοσχευμάτων στους λήπτες. Παράλληλα με την λειτουργία της «Τράπεζας Οφθαλμικών Ιστών», δημιουργείται μια βάση δεδομένων καταγραφής και ανάλυσης των ειδικών χαρακτηριστικών κάθε μοσχεύματος από Έλληνες δότες, προς αξιοποίησή για περαιτέρω μελέτες σχετικά με την έκβαση των μεταμοσχεύσεων στοχεύοντας στην πρόοδο της οφθαλμολογικής έρευνας και ειδικότερα των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, υπ’ αριθμόν Γ2γ/ΓΠ.53790 τεύχος Β΄ ΦΕΚ/6576, στις 20/11/2023, δημοσιεύθηκε η αδειοδότηση της πρώτης Τράπεζας Οφθαλμικών Μοσχευμάτων στην Ελλάδα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την οφθαλμολογία και την υγεία των πολιτών μας.